رنگ آمیزی فضای داخلی خانه می تواند یک تجربه سرگرم کننده و مفید باشد. انتخاب رنگ ساختمانی مناسب برای دیوارها بسیار حائز اهمیت است زیرا بر روحیه و فضای خانه تاثیر بسزایی دارد. خرید رنگ با کیفیت بالا برای دستیابی به ظاهر حرفه ای که سال ها دوام می آورد، ضروری به نظر می رسد. رنگ های با کیفیت بالا مقاومت زیادی در برابر انواع لکه دارند و کمتر مستعد ایجاد ترک های جزئی هستند. در ادامه به بررسی انواع رنگ ساختمانی و مزایا و معایب هر یک خواهیم پرداخت.
انواع رنگ ساختمانی
رنگ اکریلیک
رنگ اکریلیک برای دیوارهای داخلی ساختمان به دلیل تطبیق پذیری و دوام بالا بهترین رنگ به شمار می رود. رنگ اکریلیک به سرعت خشک می شود و پس از خشک شدن بسیار انعطاف پذیر و کاملا ضد آب است. رنگ ساختمانی اکریلیک به دلیل آن که فرمولی بر پایه آب دارد، بوی نامطبوعی ایجاد نمی کند. همچنین می توانید به راحتی دست ها و ابزار نقاشی خود را تنها با آب و صابون تمیز کنید. رنگ های اکریلیک حتی پس از خشک شدن شادابی خود را حفظ می نمایند به همین علت انتخابی مطمئن برای انجام پروژه های نقاشی دیواری محسوب می شوند.
رنگ ساختمانی اکریلیک طیف رنگی گسترده ای دارد. این رنگ ها با ارائه پالت گسترده امکانات خلاقانه نامحدودی را در طراحی داخلی فضای ساختمان به وجود می آورند. این رنگ ها به حداقل نگهداری نیاز دارند و تمیز کردن سطوحی که با رنگ اکریلیک رنگ آمیزی شده اند، تنها با یک پارچه مرطوب امکان پذیر است.
مزایای رنگ اکریلیک
- دوام و طول عمر بالا
- طیف گسترده ای از رنگ ها
- سهولت در تعمیر و نگهداری
- عدم انتشار بوی سمی
- خشک شدن سریع
معایب رنگ اکریلیک
- قیمت بالا
- قابلیت نظافت و شستشوی کمتر نسبت به رنگ روغن
رنگ پلاستیک
رنگ پلاستیک ساختاری بر پایه آب دارد و عدم انتشار گاز سمی و بوی نامطبوع محبوبیت آن را بیشتر کرده است. کارشناسان و نقاش های باتجربه در زمینه رنگ آمیزی ساختمان، انتخاب این نوع رنگ ساختمانی را برای نقاشی سقف خانه پیشنهاد می دهند. البته امکان استفاده از این نوع رنگ برای سطوح دیگر و انواع دیوارها وجود دارد اما زمانی که از رنگ های پلاستیک برای رنگ آمیزی سقف استفاده می شود، نتیجه بهتری حاصل خواهد شد. رنگ پلاستیک در دسته رنگ هایی قرار می گیرد که قابلیت شستشو دارند و این ویژگی جز مزایای منحصر به فرد آن محسوب می شود. این رنگ ها دارای تنوع بسیار زیادی هستند و افراد با توجه به سلیقه شخصی می توانند بهترین رنگ را انتخاب کنند.
مزایای رنگ پلاستیک
- قابلیت شستشو
- سازگار با محیط زیست و غیر سمی
- مقرون به صرفه
- خشک شدن سریع
- جذب دما و متعادل ساختن دمای اتاق در تابستان
معایب رنگ پلاستیک
- درخشندگی پایین
- دوام کمتر نسبت به رنگ اکریلیک
- سرعت خشک شدن پایین در محیط های مرطوب و معتدل
رنگ روغنی
تفاوت مهم و اساسی رنگ های روغنی نسبت به رنگ پلاستیک آن است که برای رقیق نمودن آن ها از روغن استفاده می نمایند. فرآیند خشک شدن رنگ های روغنی بسیار طولانی تر از رنگ های بر پایه آب می باشد. رنگ روغنی موجب محافظت عالی دیوارها در برابر خراشیدگی و ساییدگی می شود. رنگ ساختمانی روغنی روکش شکننده را به وجود می آورد در نتیجه گاهی اوقات ممکن است با گذشت زمان ترک بخورد. همچنین امکان زرد شدن آن طی گذر زمان وجود دارد و سبب از بین رفتن ظاهر زیبای خانه می شود. رنگ های روغنی به لطف خواص شیمیایی منحصر به فرد خود، سطوحی با درخشندگی بسیار بالا ایجاد می کنند.
مزایای رنگ روغنی
- دوام بالا
- تحمل سایش و خراشیدگی
- ایجاد یک سطح صاف و درخشان
- استفاده آسان
- مقاوم در برابر رطوبت و آب
معایب رنگ روغنی
- ایجاد بوی قوی
- خشک شدن طولانی مدت
- احتمال آسیب به محیط زیست و سلامت انسان
رنگ مات
رنگ مات، محبوب ترین رنگ ساختمانی شناخته شده است؛ به دلیل میزان درخشندگی کمتر موجب مخفی کردن ناهمواری و عیب های سطوح می گردد. رنگ مات ظاهری صاف و پودری را بر روی سطوح ایجاد می کند و برخلاف رنگ های براق به جای بازتاب نور، نور را جذب می نماید. این نوع رنگ ها نسبت به رنگ های براق دوام کمتری دارند؛ پیشرفت فناوری، فرمول های مدرن را ایجاد نموده بنابراین رنگ های مات قابلیت استفاده در هر مکان و فضایی را دارا هستند. هر چه میزان درخشندگی رنگ ساختمانی کمتر باشد، یعنی از دوام بیشتری برخوردار است. رنگ مات به دلیل دارا بودن رنگدانه بالا، پوشش بسیار خوبی را ایجاد می کند و اجرای آن بسیار سریع و آسان می باشد.
مزایای رنگ مات
- پنهان کردن عیوب
- استفاده آسان
- ایجاد سطوح صاف و مخملی
- هزینه ارزان تر نسبت به رنگ های براق
معایب رنگ مات
- عدم امکان پاک کردن مکرر
- دوام پایین در مناطق مرطوب
- ماندگاری کمتر برای قالب گیری و تزیین
رنگ نیمه براق
رنگ ساختمانی نیمه براق برای ایجاد درخشندگی مطلوب در پروژه نقاشی گزینه مناسبی است. درخشش انعکاسی آن می تواند ظرافتی را به سطوح مختلف اضافه کند و آن را به گزینه ای ارجح برای کسانی تبدیل کند که به دنبال ایجاد ظاهری براق هستند. دستیابی به درخشندگی با رنگ نیمه براق مستلزم آماده سازی دقیق و تکنیک های مناسب می باشد. برای دستیابی به بهترین نتیجه استفاده از ابزار و تکنیک های حرفه ای بسیار حائز اهمیت است. برس ها و یا غلطک های با کیفیت می توانند تفاوت قابل توجهی را در نتیجه نهایی به وجود آورند. به منظور پیشگیری از عیوب، سطوح باید به صورت یکنواخت و مداوم رنگ آمیزی شوند.
مزایای رنگ نیمه براق
- دوام و نگهداری آسان
- ایده آل برای مناطق مستعد رطوبت
- نظافت راحت تر نسبت به رنگ مات
- اجرای ساده تر نسبت به رنگ براق
معایب رنگ نیمه براق
- انعکاس نور
- نمایان سازی ایرادات
رنگ براق
رنگ ساختمانی براق به دلیل برخورداری از درخشندگی بالا و نگهداری آسان بهترین انتخاب است. این نوع رنگ ها یک سطح صیقلی و منعکس کننده را ایجاد می کنند و ظاهر جذاب و زیبایی به محیط می دهند. رنگ های براق می توانند به عناصر خاص، رنگی از تجمل و ظرافت را اضافه کنند و آنها را برجسته نمایند. رنگ ساختمانی براق عیوب موجود بر سطوح را نمایان تر می کند و برای اجرا به تکنیک های کاربردی دقیقی نیاز دارد.
مزایای رنگ براق
- درخشندگی بالا
- طول عمر زیاد
- چسبندگی بیشتر
- مقاوم در برابر رطوبت
- روشن تر جلوه دادن فضا
معایب رنگ براق
- نقاشی سطوح به صورت چند لایه
- درخشندگی زیاد در محیط های تحت تاثیر نور مستقیم خورشید
حال این سوال پیش می آید که مناسب ترین رنگ برای ساختمان چه رنگی است؟
برای خرید بهترین رنگ ساختمانی باید آشنایی کاملی با انواع رنگ ها داشته باشید و از این طریق می توانید فضای زیبا و جذاب را ایجاد کنید. در ادامه راهنمایی در رابطه با انتخاب رنگ قسمت های مختلف خانه برای شما آورده ایم، با ما همراه باشید:
پذیرایی : رنگ انتخابی باید مقاوم در برابر تماس و تردد زیاد باشد و قابلیت تمیز شدن راحت را داشته باشد،
رنگ پیشنهادی برای پذیرایی: رنگ اکریلیک
اتاق خواب: رنگ انتخابی باید پوشش زیادی داشته باشد. به چه علت؟ برای صرفه جویی در هزینه ها، مورد دیگر اینکه آرامش بخش باشد.
رنگ پیشنهادی: رنگ پلاستیک و رنگ اکریلیک
آشپزخانه: رنگ انتخابی باید بادوام و قابلیت تمیزشدگی آسانی داشته باشد.
رنگ پیشنهادی: رنگ اکریلیک نیمه براق و براق
حمام: رنگ انتخابی باید مقاوم در برابر رطوبت و قابلیت تمیزشوندگی آسانی داشته باشد.
رنگ پیشنهادی: رنگ اکریلیک نیمه براق و براق و رنگ روغنی.
و در آخر امیدواریم مطالب برای شما مفید و کارآمد باشد.
آخرین نظرات